Download dit FieldStrength-artikel
Neem contact met ons op
Wij zijn altijd geïnteresseerd om met u in gesprek te gaan.
Laat ons weten hoe we kunnen helpen.
1
Selecteer uw interessegebied
-
Contact
-
Steun
Krijg technische ondersteuning voor een zorgproduct Technische ondersteuningZoek productdocumentatie en gebruiksaanwijzing Productdocumentatie -
Andere handige links
Consumentenproducten en ondersteuning ConsumentenproductondersteuningCarrières en kansen Carrières
2
Contact details
2
Contact details
VeldsterkteMRI-tijdschrift
Ervaringen van gebruikers- November 2016
Bekijk meer FieldStrength-artikelen
Wanneer MRI de voorkeur heeft, kunnen ED-patiënten snelle MRI en snelle diagnose krijgen
Wanneer neurologische noodsituaties diagnostische beeldvorming vereisen, is het gebruikelijk op de SEH om CT uit te voeren in plaats van MRI, zelfs wanneer MRI mogelijk meer informatieve diagnostische beelden kan opleveren van ruggenmergbeschadiging, uitsteeksels van de tussenwervelschijven, verwondingen aan zacht weefsel en beroerte-voorlopers. [1,2] De belangrijkste reden is dat timing essentieel is in noodgevallen en dat CT over het algemeen sneller is dan MRI. Het St. Joseph's Hospital and Medical Center daagt dit paradigma nu uit door snelle MRI-scans aan te bieden binnen zijn neurologische ED en te zien dat het hen helpt een rijkere diagnose te stellen.
“We gaan richting first time right imaging”

John Karis, MD
John Karis, MD, is sinds het begin van de jaren 2000 neuroradioloog en directeur van MRI en beeldvorming van de hersenen bij het Barrow Neurological Institute in het St. Joseph's Hospital & Medical Center in Phoenix, Arizona. Dr. Karis voltooide zijn residency aan de Duke University School of Medicine.
Introductie van MRI op de SEH: waarom deze verandering?
“In het verleden werden CT-scans uitgevoerd vanwege hun beschikbaarheid en snelle doorlooptijd”, betoogt Dr. Karis, “maar als een MRI even
Sinds 2012 heeft het St. Joseph's Hospital and Medical Center in Phoenix, Arizona, VS, een spoedeisende hulp voor neurologische patiënten. In 2015 leidde John Karis, MD, van het Barrow Neurological Institute in St. Joseph's een project om een MRI-systeem in de Neuro ED te plaatsen. Hij benadrukte de toegevoegde prognostische waarde van een spoed-MRI en het belang van het verlagen van de stralingsdoses, vooral bij patiënten voor wie een CT-scan niet de optimale test was.
efficiënt is als CT voor verwijzende artsen, dan zouden artsen in een deel van de gevallen waarschijnlijk de voorkeur geven aan MRI boven CT. Het verminderen van het aantal CT-scans voor patiënten jonger dan 40 jaar zonder significante acute bevindingen, zoals acute beroerte, was ook een belangrijke reden om MRI op de SEH te introduceren. “MRI is een betere test voor het identificeren van afwijkingen in zacht weefsel in de hersenen. Wat echt van invloed was op de beslissing aan de bestuurlijke kant, was de totale stralingsdosis die SEH-patiënten ontvingen, en hoe die verlaagd kon worden door de introductie van MRI op de SEH”.
Introductie van MRI op de SEH: waarom deze verandering?
“In het verleden werden CT-scans uitgevoerd vanwege hun beschikbaarheid en snelle doorlooptijd”, betoogt Dr. Karis, “maar als een MRI net zo efficiënt zou kunnen zijn als CT voor verwijzende artsen, dan zouden artsen MRI waarschijnlijk verkiezen boven CT in een deel van de gevallen. Het verminderen van het aantal CT-scans voor patiënten jonger dan 40 jaar zonder significante acute bevindingen, zoals acute beroerte, was ook een belangrijke reden om MRI op de SEH te introduceren. “MRI is een betere test voor het identificeren van afwijkingen in zacht weefsel in de hersenen. Wat echt van invloed was op de beslissing aan de bestuurlijke kant, was de totale stralingsdosis die SEH-patiënten ontvingen, en hoe die verlaagd kon worden door de introductie van MRI op de SEH”.
Sinds 2012 heeft het St. Joseph's Hospital and Medical Center in Phoenix, Arizona, VS, een spoedeisende hulp voor neurologische patiënten. In 2015 leidde John Karis, MD, van het Barrow Neurological Institute in St. Joseph's een project om een MRI-systeem in de Neuro ED te plaatsen. Hij benadrukte de toegevoegde prognostische waarde van een spoed-MRI en het belang van het verlagen van de stralingsdoses, vooral bij patiënten voor wie een CT-scan niet de optimale test was.
Klinische gevallen
MRI helpt bij het ontdekken van tekenen van meningeale carcinomatose
Beeldvorming van myelopathie: de rol van mDIXON
MRI helpt bronnen van rugpijn aan het licht te brengen
Bekijk alle cases
Naar routinematige scantijden van ongeveer 10 minuten
Om de tijd die nodig is om scans uit te voeren te minimaliseren, zijn snelle MRI-onderzoeksprotocollen (ExamCards) ontwikkeld, waardoor de totale scantijd bij sommige onderzoeken zelfs tot minder dan 10 minuten wordt verkort. Technieken zoals mDIXON (gemodificeerde DIXON) worden gebruikt voor het robuust vastleggen van vetvrije MRI-beelden in een hectische ED-omgeving. in beeldacquisitie en postprocessing-algoritmen.”“mDIXON TSE-sequenties maken gelijktijdige karakterisering mogelijk van morfologische veranderingen van de in-fase T2-gewogen beelden en visualisatie van oedemateuze veranderingen, dankzij de water T2-gewogen beelden van dezelfde acquisitie. Anatomische en morfologische overwegingen kunnen een gedeeltelijke of volledige scheuring van de ligamenten, een benige avulsie of een hematoom zijn.” “Voor de beoordeling van zacht weefsel biedt mDIXON vergelijkbare voordelen. Bijvoorbeeld in één T2-gewogen mDIXON TSE-acquisitie, helpt het hebben van de meerdere contrasten ons bij het beoordelen van afwijkingen in perifere zenuwbundels, die te wijten kunnen zijn aan anatomische of inflammatoire veranderingen. “In perifere gewrichten krijgen we met mDIXON TSE een goede beeldkwaliteit in moeilijke gebieden. Vetonderdrukte beelden zien er homogeen uit over het hele beeld, zelfs bij een grote dekking bij 3,0T – bijvoorbeeld in scapulier- of heupgordels – of in de dragende gebieden of rond metalen prothesen*, waar vetonderdrukking vaak ontoereikend is met STIR of spectrale vetonderdrukking, diagnostische problemen veroorzaken. Als een diagnostisch beeld de eerste keer goed is, hoeven we het niet te herhalen of een reeks toe te voegen.” “mDIXON TSE-sequenties maken gelijktijdige karakterisering mogelijk van morfologische veranderingen van de in-fase T2-gewogen beelden en visualisatie van oedemateuze veranderingen, dankzij de water T2-gewogen beelden van dezelfde acquisitie. Anatomische en morfologische overwegingen kunnen een gedeeltelijke of volledige scheuring van de ligamenten, een benige avulsie of een hematoom zijn.” “Voor de beoordeling van zacht weefsel biedt mDIXON vergelijkbare voordelen. Bijvoorbeeld in één T2-gewogen mDIXON TSE-acquisitie, helpt het hebben van de meerdere contrasten ons bij het beoordelen van afwijkingen in perifere zenuwbundels, die te wijten kunnen zijn aan anatomische of inflammatoire veranderingen.
Om efficiëntie aan te pakken, gecombineerd met state-of-the-art mogelijkheden om een rijke diagnose te ondersteunen, werd besloten om een Philips Ingenia 1.5T MRI-scanner met brede boring op te nemen in de nieuwe opstelling van de SEH om het scannen van virtueel alle patiënten.
"mDIXON is robuust met betrekking tot gevoeligheidstype problemen die zouden optreden bij traditionele spectraal-vetverzadigde beelden."

De Barrow Neuroscience Tower in St. Joseph's werd in 2006 geopend.
"In onze ED-omgeving is het heel prettig om de vetvrije beeldvorming te hebben die gepaard gaat met de mDIXON-techniek."
Inclusief mDIXON TSE voor robuuste vetonderdrukking
"We gebruiken mDIXON TSE uitgebreid in onze wervelkolombeeldvorming op de eerste hulp", zegt dr. Karis. “Het is vooral leuk omdat het zeer robuust is met betrekking tot gevoeligheidstype problemen die zouden optreden bij traditionele spectrale vetverzadigde beelden; deze problemen worden in wezen geëlimineerd met de mDIXON-techniek. In onze ED-omgeving is het heel prettig om de vetvrije beeldvorming te hebben die gepaard gaat met de mDIXON-techniek.
“Voor het routinematige niet-contrastonderzoek van de thoracale en cervicale wervelkolom voeren we bijvoorbeeld één mDIXON T2 TSE-reeks uit, die ons twee outputs oplevert: de vet-en-water-samen T2-gewogen beelden, evenals de water- alleen sagittale T2-gewogen beelden. En dan doen we ook nog een echo-onderzoek met een axiale gradiënt.”

Cervicaal wervelkolom routineonderzoek
Deze patiënt presenteerde zich met hoofdpijn die erger werd bij nekflexie en we zien een Chiari 1-misvorming met laaggelegen cerebellaire amandelen en een degeneratieve cervicale trombolytische verandering.
Richtlijnen voor correct gebruik van MRI
Na de MRI-scan zijn de voorlopige rapportages sneller dan voorheen beschikbaar voor verwijzers, want dat is wat artsen nodig hebben om te beslissen wat ze met de patiënt gaan doen. Het gebruik van een opnieuw ontworpen rapportageproces resulteert in totaal “Voor de beoordeling van zacht weefsel biedt mDIXON vergelijkbare voordelen. Bijvoorbeeld in één T2-gewogen mDIXON TSE-acquisitie, helpt het hebben van de meerdere contrasten ons bij het beoordelen van afwijkingen in perifere zenuwbundels, die te wijten kunnen zijn aan anatomische of inflammatoire veranderingen. “In perifere gewrichten krijgen we met mDIXON TSE een goede beeldkwaliteit in moeilijke gebieden. Vetonderdrukte beelden zien er homogeen uit over het hele beeld, zelfs bij een grote dekking bij 3,0T – bijvoorbeeld in scapulier- of heupgordels – of in de dragende gebieden of rond metalen prothesen*, waar vetonderdrukking vaak ontoereikend is met STIR of spectrale vetonderdrukking, diagnostische problemen veroorzaken. Als een diagnostisch beeld de eerste keer goed is, hoeven we het niet te herhalen of een reeks toe te voegen.” “mDIXON TSE-sequenties maken gelijktijdige karakterisering mogelijk van morfologische veranderingen van de in-fase T2-gewogen beelden en visualisatie van oedemateuze veranderingen, dankzij de water T2-gewogen beelden van dezelfde acquisitie. Anatomische en morfologische overwegingen kunnen een gedeeltelijke of volledige scheuring van de ligamenten, een benige avulsie of een hematoom zijn.” “Voor de beoordeling van zacht weefsel biedt mDIXON vergelijkbare voordelen. Bijvoorbeeld in één T2-gewogen mDIXON TSE-acquisitie, helpt het hebben van de meerdere contrasten ons bij het beoordelen van afwijkingen in perifere zenuwbundels, die te wijten kunnen zijn aan anatomische of inflammatoire veranderingen.
Er is een reeks protocolbladen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat verwijzende artsen het meest geschikte MRI-onderzoek bestellen. De geoptimaliseerde MRI-protocollen omvatten ook 3D-contrastversterkte beeldvorming, waardoor neurochirurgen comfortabel de isotrope gegevens in de operatiekamer kunnen gebruiken tijdens het uitvoeren van stereotaxische chirurgie.

Download de ED MRI bestelgids van SJHMC (87.0KB)



De MRI-suite met Ingenia 1.5T
“De MRI-scanner is alleen beschikbaar voor gerichte onderzoeken. Dat vraagt van verwijzers dat ze goed nadenken over wat ze willen testen.”
Gevestigd gedrag veranderen
De overgang van een overwegend CT-gebaseerde ED begon met het opleiden van artsen over de voordelen van MRI in de noodsituatie, wanneer MRI te gebruiken en het belang van gerichte onderzoeken in plaats van bredere, niet-gerichte onderzoeken. Er werd enige weerstand tegen de verandering verwacht, omdat het de gevestigde routines verstoorde, dus werd er een redelijke hoeveelheid tijd gepland voor het opleiden van verwijzers, neuroradiologen en neurochirurgen, evenals bewoners en fellows. Er was echter minder tijd nodig dan verwacht: alle betrokkenen waren al bekend met MRI en, nog belangrijker, ze waren gemakkelijk te overtuigen van de examenduur van 10 minuten met MRI.
“Ervaren neuroradiologen pasten zich vrij snel aan – ze kenden de waarde van MRI en leerden als zodanig vrij snel om alleen de drie of vier sequenties te gebruiken voor hun diagnose. Er kwam zelfs iemand naar me toe en vroeg: 'Waarom doen we dit niet altijd voor al onze patiënten?' Dit is natuurlijk niet realistisch in ons centrum [bijv. vanwege kwesties met betrekking tot vraag, beschikbaarheid en het scala aan behandelde omstandigheden] maar het illustreert het vertrouwen in de aanpak”.
"We brengen naar voren dat de MRI-onderzoekstijd vergelijkbaar is met CT, wat erg belangrijk voor hen is", zegt Dr. Karis. “Een van de andere aandachtspunten is dat de MRI-scanner alleen beschikbaar is voor gerichte onderzoeken. Dit vereist dat verwijzers goed nadenken over wat ze willen testen. Er moet een echte toewijding zijn aan het kortere tijdsbestek; anders werkt het proces niet.”
"Mijn ervaring is dat een negatieve MRI, omdat deze zo gevoelig is voor afwijkingen, de waarde van een negatieve CT ver overtreft."
De hoge waarde van een negatieve MRI-scan
“Een van de belangrijkste beslissingen die een SEH-arts moet nemen, is het opnemen of ontslaan van een patiënt. Dus een arts die beter geïnformeerd is door een MRI-onderzoek, kan deze beslissing met meer vertrouwen nemen. Door over te stappen op een test die een veel beter potentieel heeft om problemen te identificeren, krijgen artsen een betere en zekerdere diagnose." "Mijn ervaring is dat een negatieve MRI, omdat deze zo gevoelig is voor afwijkingen, veel groter is dan de waarde van een negatieve CT. Een negatieve MRI kan artsen meer vertrouwen geven in het nemen van ontslagbeslissingen, waardoor het aantal opnames in geval van twijfel mogelijk kan worden verminderd , en het bieden van kostenbesparingen voor het instituut." “Er worden veel meer beslissingen genomen om mensen naar huis te sturen dan om toe te laten. En wat betreft het nemen van die beslissing, geloof ik dat er geen waardevoller onderzoek is dan een negatieve MRI voor neurologische aandoeningen. "De enige onvoorziene uitdaging", zegt dr. Karis, "was de neiging om nog steeds niet-gerichte onderzoeken uit te voeren, vooral onder minder ervaren personeel en nieuwe neurologie- of neurochirurgie-assistenten. Omdat de beeldkwaliteit van MRI zo uitstekend is, is het gewoon makkelijker om een aantal tests aan te vragen, en dan gaat je onderzoek in 10 minuten van in en uit naar veel langer.”
Gericht scannen is belangrijk
De ED-artsen kunnen alleen onderzoeken aanvragen van een geselecteerde set beschikbare onderzoeksprotocollen - zoals weergegeven op het protocolblad - waardoor de tijd die nodig is voor de MRI-scan tot een minimum wordt beperkt. Het blad bevat advies over welke scan moet worden besteld (d.w.z. MRI versus CT, contrast versus niet-contrast), afhankelijk van de situatie, en moedigt artsen aan om gerichte scans te bestellen. Ook al is het proces inmiddels geïmplementeerd, onderwijs blijft belangrijk; nieuwe neurologie-assistenten worden bijvoorbeeld geïnformeerd over het gebruik van de ED-MRI-scanner, hoe deze wordt gebruikt en het belang van gerichte scans. "Naar mijn mening is onderwijs cruciaal geweest om van het MRI-onderzoek een ED-test te maken", zegt dr. Karis. “Dit is echt de sleutel. Als je dit concept niet kunt vaststellen, kun je niet iedereen overtuigen dat dit een ED-test is.”
“We gaan richting first time right imaging”
Groei van MRI op de afdeling Neuro-EHBO

Patiëntdoorlooptijden vergelijkbaar met CT
“Vroeger, toen patiënten CT op de SEH kregen, was het vrij normaal dat ze daarna een MRI nodig hadden. In de vier maanden dat ik gegevens voor dit onderzoek heb vastgelegd, ben ik me echter niet bewust geworden van een enkele patiënt die een MRI op de SEH onderging en terug moest komen voor herhaalde beeldvorming, waarschijnlijk omdat de protocollen zo robuust zijn. Patiënten met gecompliceerde gevallen die speciale soorten acquisitie vereisen, zijn de meest voorkomende reden voor terugroepacties in onze instelling.
“Onze resultaten laten zien dat een speciale MRI op de SEH effectief kan worden geïmplementeerd; patiënt doorlooptijden met MRI waren op een lijn met CT. Interessant is dat, hoewel de MRI-onderzoeksprotocollen werden ingekort, deze robuuste maar snelle scan nog steeds beelden van goede kwaliteit opleverde, waardoor onze workflow verder werd verbeterd en de noodzaak van herhaalde scans of vervolgscans bijna werd geëlimineerd. We gaan dus richting first time right imaging”, zegt dr. Karis.

"In de vier maanden dat ik gegevens voor deze studie heb vastgelegd, ben ik me niet bewust geworden van een enkele patiënt die een MRI op de SEH onderging en terug moest komen voor herhaalde beeldvorming."

Hoe realiseer je een succesvolle transitie?
De succesvolle integratie van MRI in de SEH is volgens Dr. Karis afhankelijk van verschillende factoren. “Ten eerste is het noodzakelijk dat de MRI zich dicht bij de SEH bevindt, zodat het ziekenhuispersoneel de SEH niet voor langere tijd hoeft te verlaten om patiënten naar andere afdelingen te begeleiden. Ook moeten examens worden gestroomlijnd, zodat ze in ongeveer 10 minuten of minder kunnen worden uitgevoerd. Gerichte scans moeten worden besteld voor het specifieke probleem en niet-gerichte onderzoeken moeten worden ontmoedigd. Met name neurologie en neurochirurgie die werken
nachtdiensten zouden de verkorte protocollen moeten begrijpen, om te voorkomen dat extra scans worden besteld die de examentijden zouden kunnen verlengen en de workflow zouden kunnen belemmeren. Dr. Karis beveelt aan om een globale visie te overwegen voordat de wijziging kan worden doorgevoerd. "Je moet naar alles kijken, van metaalscreening en verpleging tot transport en nabijheid van de spoedeisende hulp, als je deze overgang echt succesvol wilt maken."
Hoe realiseer je een succesvolle transitie?
De succesvolle integratie van MRI in de SEH is volgens Dr. Karis afhankelijk van verschillende factoren. “Ten eerste is het noodzakelijk dat de MRI zich dicht bij de SEH bevindt, zodat het ziekenhuispersoneel de SEH niet voor langere tijd hoeft te verlaten om patiënten naar andere afdelingen te begeleiden. Ook moeten examens worden gestroomlijnd, zodat ze in ongeveer 10 minuten of minder kunnen worden uitgevoerd. Gerichte scans moeten worden besteld voor het specifieke probleem en niet-gerichte onderzoeken moeten worden ontmoedigd. Met name neurologie- en neurochirurgie-assistenten die nachtdiensten draaien, moeten de verkorte protocollen begrijpen, in een poging om te voorkomen dat ze extra scans moeten bestellen die de examentijden zouden kunnen verlengen en de workflow zouden kunnen belemmeren. Dr. Karis beveelt aan om een globale visie te overwegen voordat de wijziging kan worden doorgevoerd. "Je moet naar alles kijken, van metaalscreening en verpleging tot transport en nabijheid van de spoedeisende hulp, als je deze overgang echt succesvol wilt maken."
"Je moet naar alles kijken, van metaalscreening en verpleging tot transport en nabijheid van de SEH, als je deze overgang echt succesvol wilt maken."
Toekomstplannen: uitbreiding naar CVA- en TIA-patiënten
In het St. Joseph's Hospital and Medical Center is aangetoond dat het speciale MRI-systeem op de SEH efficiënt MR-beelden van hoge kwaliteit levert die artsen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de diagnose van patiënten en het nemen van een definitievere beslissing over de follow-up. De beslissing om een speciale ED-MRI te hebben, heeft geresulteerd in een snelle doorlooptijd van de patiënt, een efficiënt patiëntenbeheer en een aanzienlijke verlaging van de stralingsdosis.
Voor Dr. Karis zijn de volgende doelen voor de neuro-ED het omzetten van de onderzoeken voor acute beroerte en TIA-patiënten van CT naar MRI, waardoor een alternatieve behandelingsoptie voor deze patiënten wordt geboden. Ook wordt momenteel samengewerkt met andere afdelingen, waardoor de uitvoering van gerichte onderzoeken met de ED-MRI wordt gestimuleerd. Deze verbeteringen in de workflow en snellere doorlooptijden kunnen resulteren in een verdere verkorting van de scantijd.
1. Singh R, Kumar RR, Setia N, Magu S. Een prospectieve studie van neurologische uitkomst in relatie tot bevindingen van beeldvormingsmodaliteiten bij acuut ruggenmergletsel. Aziatische J Neurosurg. 2015;10:181-9. 2. Grimm JM, Schindler A, Schwarz F, Cyran CC, Bayer-Karpinska A, Freilinger T, Yuan C, Linn J, Trelles M, Reiser MF, Nikolaou K, Saam T. Computertomografie angiografie vs 3 T zwartbloed cardiovasculair magnetische resonantie voor identificatie van symptomatische halsslagaderplaques. J Cardiovasc Magn Reson. 2014;16:84.
Referenties
Resultaten van casestudy's zijn niet voorspellend voor resultaten in andere gevallen. Resultaten in andere gevallen kunnen variëren.
"Er moet een echte toewijding zijn aan het kortere tijdsbestek, anders werkt het proces niet."
Klinische gevallen
Abboneer opVeldsterkte
Onze periodieke FieldStrength MRI-nieuwsbrief biedt u artikelen over de nieuwste trends en inzichten, best practices voor MRI, klinische casussen, toepassingstips en meer. Schrijf u nu in om onze gratis FieldStrength MRI-nieuwsbrief per e-mail te ontvangen.
Blijf in contact met Philips MRI

Abonneer nu
Blijf in contact met Philips MRI
Abonneer nu

Gerelateerde informatie

Meer van FieldStrength
Door op de link te klikken, verlaat u de officiële website van Koninklijke Philips ("Philips"). Alle links naar websites van derden die op deze site kunnen verschijnen, zijn alleen bedoeld voor uw gemak en vertegenwoordigen op geen enkele manier enige affiliatie of goedkeuring van de informatie die op die gelinkte websites wordt verstrekt. Philips geeft geen verklaringen of garanties van welke aard dan ook met betrekking tot websites van derden of de daarin opgenomen informatie.
U staat op het punt een wereldwijde inhoudspagina van Philips te bezoeken