Wanneer hitte gevaarlijk wordt, doen SEH-artsen 'alles wat nodig is' om patiënten te behandelen | CNN (2023)

Wanneer hitte gevaarlijk wordt, doen SEH-artsen 'alles wat nodig is' om patiënten te behandelen | CNN (1)

Feedback over videoadvertenties

Hittegolf zal in Zuid-Europa intenser worden

02:58 - Bron:CNN

CNN

Terwijl de temperaturen in de Verenigde Staten extreme niveaus bereikten, moesten artsen op de spoedeisende hulp creatief worden om te proberen mensen te redden die gevaarlijk ziek waren van de hitte.

"De laatste hitteberoertepatiënt die ik had, stuurden we onze bewaker naar het benzinestation aan de overkant van de straat omdat we geen ijs meer hadden" om de persoon te helpen afkoelen, zei dr. Cecilia Sorensen, een arts op de spoedeisende hulp die in een ER in Colorado deze zomer en die directeur is van het Global Consortium on Climate and Health Education aan Columbia University.

"Het is een beetje gek, maar we zullen doen wat nodig is."

Een vrouw gebruikt een paraplu om zichzelf te beschermen tegen de hete zon, terwijl ze Cathedral of Our Lady of the Angels verlaat, in het centrum van Los Angeles, CA, dinsdag 18 juli 2023. Jay L. Clendenin/Los Angeles Times/Getty Images We kunnen 't airconditioning ons een weg uit de hittecrisis van Amerika

Van alle natuurrampen is extreme hitte deNee. 1 moordenaar, tonen studies aan, die wereldwijd meer levens eisen dan orkanen en tornado's samen. Maar aangezien het meestal niet gepaard gaat met de dramatische beelden die een orkaan of tornado biedt, zeggen experts:mensenonderschatten vaak het gevaar.

Extreem hoge temperaturenkan in ieder geval worden gekoppeld17 doodsoorzaken, de meeste hadden betrekking op hart- en ademhalingsproblemen, maar ook op zelfmoord, verdrinking en moord.

Als die hitte iemand zo ziek maakt dat ze naar de eerste hulp moeten, kunnen artsen meestal stappen ondernemen om te helpen.

ER-artsen zeggen dat de meest voorkomende hittegerelateerde ziekten die ze zien hitte-uitputting en zonnesteek zijn.

Warmte-uitputting behandelen

Hitte-uitputting treedt op wanneer het lichaam te veel water of zout verliest door overmatig zweten. Onder normale omstandigheden kan het lichaam zichzelf afkoelen door bloed naar het huidoppervlak te pompen, waardoor zweet vrijkomt. Maar als het warm en vochtig is, kan de lucht niet zoveel zweet opnemen, dus zweten is niet zo effectief in het koelen van het lichaam.

Iemand kan ook niet genoeg zweten als hij uitgedroogd is en zijn lichaam niet genoeg water en essentiële zouten, elektrolyten genaamd, heeft.

De Louisiana State Penitentiary in Angola, Louisiana op 9 mei 2011. Patrick Semansky/AP/File Jongeren in Louisiana lijden onder gevaarlijke hitte en isolatie in een oude ter dood veroordeelde faciliteit die is gebouwd voor volwassenen, stelt een rechtszaak. Experts zeggen dat de schade onomkeerbaar kan zijn

Hitte-uitputting kan ook optreden wanneer het lichaam niet genoeg zweet en oververhit raakt. Een persoon kan een groter risico lopen als hij bepaalde onderliggende aandoeningen heeft, zoals lever- of nieraandoeningen, hartaandoeningen, hoge bloeddruk of overgewicht. Sommige medicijnen en iemands leeftijd kunnen ze ook kwetsbaarder maken.

Hitte-uitputting kan gepaard gaan met symptomen als misselijkheid, duizeligheid, prikkelbaarheid, dorst, hoofdpijn en verhoogde lichaamstemperatuur. Kinderen lijken erg moe en dorstig en hebben meestal een koele of klamme huid.

Thuis kan hitte-uitputting vaak worden behandeld door naar een koele ruimte te gaan, kleding los te maken, een koele douche te nemen en een liter per uur iets met elektrolyten te drinken, zoals Gatorade. Maar als dat niet genoeg is, moet u misschien hulp zoeken bij een arts. De truc is om er snel een te vinden.

“Hitte-uitputting is waarschijnlijk de eerste fase waarin ik zou verwachten dat de meeste mensen denken: ‘Oh, ik voel me niet goed. Misschien moet ik me laten nakijken'', zei dr. Courtney Mangus, een klinisch assistent-professor bij de afdeling Pediatrische spoedeisende geneeskunde van de afdeling Spoedeisende Geneeskunde aan de Universiteit van Michigan.

Sommigen met hitte-uitputting zullen eerst worden geëvalueerd in het triagegebied van de afdeling spoedeisende hulp, zei ze. Dat betekent het nemen van vitale functies, het controleren van hun temperatuur en het meten van hun hartslag en bloeddruk. Als een persoon niet te misselijk is of overgeeft, krijgt hij of zij vocht te drinken of krijgt hij een infuus.

"We proberen ze sneller te rehydrateren dan ze zouden kunnen doen door alleen vloeistoffen te drinken," zei Mangus.

Artsen zullen ook wat bloedonderzoek doen om te zien hoe de organen en andere lichaamsfuncties van de persoon werken.

Als het onbehandeld blijft, kan hitte-uitputting een veel ernstiger aandoening wordenzonnesteek.

Hitteberoerte behandelen

Zonnesteek is een van de dodelijkste hittegerelateerde ziekten.

FURNACE CREEK, CALIFORNIË - JULI 15: Een auto passeert een bord dat waarschuwt voor extreem hittegevaar aan de vooravond van een dag die een nieuw wereldhitterecord zou kunnen vestigen in Death Valley National Park op 15 juli 2023 nabij Furnace Creek, Californië. Weersvoorspellingen voor morgen vragen om een ​​hoge temperatuur van 129º Fahrenheit en mogelijk zo hoog als 131. Eerder was de hoogst betrouwbare temperatuur op aarde geregistreerd 129.2F (54C) in Death Valley in 2013. Een eeuw eerder een hoge temperatuur in Death Valley naar verluidt bereikte 134F, maar veel moderne weerexperts hebben die bewering verworpen, samen met andere hoge zomertemperaturen die dat jaar in de regio werden gemeld. (Foto door David McNew/Getty Images) David McNew/Getty Images Reizen naar een hittegolfgebied: dit is wat toeristen moeten weten

Artsen moeten tegen de klok racen met een hitteberoerte, zoals met een gewone beroerte, om de temperatuur van de persoon te verlagen.

Metzonnesteek, de lichaamstemperatuur stijgt snel en het natuurlijke koelmechanisme - zweet - faalt. De temperatuur van een persoon kan binnen slechts 10 of 15 minuten oplopen tot een gevaarlijke 106 graden of hoger. Zonnesteek begint meestal met verwardheid en een temperatuur boven de 102 graden.

Iemand met een zonnesteek kan hevig zweten of helemaal niet. Ze kunnen flauwvallen of een aanval krijgen. Als artsen hun lichaamstemperatuur niet binnen 30 minuten kunnen verlagen, hebben ze mogelijk blijvende orgaanschade.

Een hitteberoerte kan niet thuis worden behandeld. Artsen beginnen vaak met een beetje ijs, veel mist en een waaier, zegt dr. Robert Shesser, professor en voorzitter van de afdeling Emergency Medicine aan de School of Medicine & Health Science aan de George Washington University.

"Het doel is om de hoeveelheid warmte die via verdamping uit het lichaam wordt afgevoerd, te vergroten", zei hij.

Zijn afdeling spoedeisende hulp wil de bloedtoevoer naar de huid niet afsluiten via een agressieve ijsstrategie, zei hij. Maar andere ziekenhuizen dompelen mensen in ijsbaden, zei Sorensen.

Stafmedewerkers gebruikten vroeger badkuipen vol ijs, maar veel spoedeisende hulpafdelingen hebben geen kuipen meer, dus artsen moeten mogelijk improviseren.

Megan Mendoza/USA Today Network/Reuters Hittegolf van 39 dagen kan tot augustus duren na meer dan 2.300 records te hebben gebroken

Tijdens de historische hittegolf van 2021 in de Pacific Northwest, zei Sorensen, werden ER's overspoeld met patiënten met een zonnesteek, en sommige doktoren zonder toegang tot badkuipen kwamen erachter dat het op één na beste zou zijn om naar het mortuarium te gaan en lijkzakken te halen. Er werden lijkzakken gemaakt om het lekken en morsen van lichaamsvloeistoffen te voorkomen, dus met een beetje ducttape vulden artsen de zakken met ijswater en stopten de persoon erin om ze snel af te koelen.

Als iemand bewusteloos is, is het misschien niet mogelijk om hem of haar in koud water onder te dompelen, dus trekt het personeel zijn kleren uit en bedekt ze met ijs in de lies, nek en oksel gebieden en blaas er vervolgens ventilatoren op om de warmte te helpen verspreiden. Ze kunnen de persoon ook infuseren met zeer koude IV-vloeistoffen.

Dr. Frank LoVecchio, een noodhulpverlener bij het Valleywise Health Medical Center in Phoenix, zegt dat hij veel te veel mensen met een zonnesteek heeft gezien die blijvende orgaanschade oplopen of sterven tijdens de aanhoudende hittegolf in Arizona. In slechts twee recente dagen heeft hij drie mensen binnen zien komen met temperaturen boven de 107. Hij weet niet zeker hoe ver daarboven, want bij 107 stopt de monitor.

Als de hersenen langer dan vijf minuten meer dan 105 graden stijgen, zei hij, zal de gemiddelde persoon een zekere mate van permanente hersenbeschadiging hebben.

"We zien mensen binnenkomen met niveaus van 107, 108 graden, dus je lichaam kan dat echt niet aan," zei LoVecchio.

Die patiënten met extreem hoge temperaturen waren bewusteloos. "Ze vechten echt voor hun leven", zei hij. Een persoon die hij vorige week zag, is nog steeds in coma en zou in een chronische vegetatieve toestand kunnen blijven, zei hij.

"Dit komt allemaal door hitte," zei LoVecchio. "Je lichaam is niet gemaakt om deze temperaturen te verdragen op dit moment zien we een recordhoge hitte."

De beste behandeling: vermijd de ER nodig te hebben

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief van CNN Health

Meld u hier aan om te krijgenDe resultaten zijn binnen met Dr. Sanjay Guptaelke dinsdag van het CNN Health-team.

De beste manier om deze zomer veilig te blijven, is door blootstelling aan extreme hitte zoveel mogelijk te vermijden, vooral op zeer hete plaatsen zoals Arizona.

“Je moet dit zien als onze winter. Je moet dit zien als: misschien woon je op een plek waar de temperatuur onder nul komt, en je moet gewoon ontspannen, het hoofd bieden en een beetje in je huis zijn, 'zei LoVecchio.

Train binnen en vroeg op de dag. Draag losse en lichtgekleurde kleding, enhorlogeinspanningsniveaus.

Mangus stelt ook voor om ouderen en zeer jonge mensen te controleren. Zorg ervoor dat ze genoeg te drinken krijgen en op een koele plek blijven, en laat nooit iemand achter in een hete auto. Mangus zei dat ze tegen ouders zegt dat ze hun telefoon of zelfs een van hun schoenen bij het autostoeltje van hun kind moeten leggen als herinnering.

"Je gaat niet naar je werk zonder een schoen of je telefoon, en het zal je helpen herinneren aan je slapende baby op je achterbank," zei ze.

CNN's Stephanie Elam en Jason Kravarik hebben bijgedragen aan dit rapport.

FAQs

Kun je ziek worden van de warmte? ›

Elk jaar worden er mensen ziek en overlijden er mensen aan de hitte. Dat zijn vooral mensen die kwetsbaar zijn. Houd kwetsbare mensen daarom extra in de gaten tijdens een hittegolf.

Wat moet je doen bij een hitte uitputting? ›

Laat het slachtoffer liggen en start met koelen. Dit kun je doen met coldpacks in de nek, oksels, liezen en knieën. Laat iemand (isotone) sportdrank drinken die niet te koud is, en laat iemand eventueel iets eten. Koel en stretch verkrampte spier(en).

Wat gebeurt er met je lichaam als het te warm is? ›

Bij zeer warme omgevingstemperaturen kunnen zich een aantal plotse probleemsituaties voordoen. We denken aan uitdroging, zwelling door warmte (warmte-oedeem), warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Hitte kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat moet je doen bij een hittegolf? ›

Wat moet je doen?
 1. Ga uit de zon.
 2. Koel de huid met natte doeken of gebruik een waterige aftersun-gel.
 3. Neem of geef als het nodig is paracetamol.
 4. Laat blaren heel (prik ze niet door).
 5. Blijf uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen.
Jun 12, 2023

Wat zijn de drie fasen van oververhitting? ›

Oververhitting kent drie fases: hittekramp, hittestuwing en hitteberoerte. Hittekramp merk je aan pijn in spieren, een rood gezicht en een verhoogd hartritme. Hittestuwing gaat gepaard met een droge huid, die als het slachtoffer zijn activiteiten staakt vaak overgaat in een bleke huid.

Wat als je niet tegen de warmte kan? ›

Kunt u niet goed tegen de warmte? Dan kunt u uw lichaam trainen om hier beter bestand tegen te worden. Dit doet u door in het voorjaar uw lichaam al te laten wennen aan de warmte en de zon op te zoeken. Ook door stukken te wandelen, traint u uw lichaam om af te koelen bij een hogere lichaamstemperatuur.

Welke temperatuur is gevaarlijk? ›

Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.

Wat moet je doen als het 40 graden is? ›

8 tips tegen de hitte
 • Verzet je niet tegen de hitte.
 • Deel de dag in volgens een tropenrooster. ...
 • Eet fruit Veel fruitsoorten kunnen het vocht- en zouttekort aanvullen. ...
 • Houd je huis koel.
 • Leg een koud washandje in je nek. ...
 • Beperk sigaretten, alcohol en cafeïne. ...
 • Neem een lauwwarm(e) douche of bad.
Jul 16, 2018

Wat zijn de symptomen van hitteberoerte? ›

Hoe herken je een hitteberoerte?
 • Suf en verward gedrag of evenwichtsstoornissen.
 • Een rode huid, maar niet zweten.
 • Soms bleek en klam, bijvoorbeeld na een inspanning.
 • Een hoge lichaamstemperatuur, maar een slachtoffer kan het tegelijkertijd koud hebben.

Is warm weer slecht voor je hart? ›

Hitte en je hart

Warme dagen vormen een extra belasting voor je hart. Zoals je hierboven kon lezen, raken we veel warmte kwijt via het bloed. Om al het bloed te kunnen koelen, moet het sneller worden rondgepompt. Je hart moet dus krachtiger gaan pompen om zo meer bloed per slag rond te kunnen sturen.

Kan je moe worden van warm weer? ›

Je wordt duf en moe van de hitte zodat je minder gaat doen

Zo voorkom je dat je door inspanning in de volle zomerzon oververhit raakt of hitte-uitputting krijgt. Dit laatste kan voorkomen wanneer je te lang aan hitte blootgesteld wordt.

Waarom overlijden ouderen bij hitte? ›

Mogelijke verklaringen door sterfte

Hitte is vooral voor ouderen een risico en verergert de klachten van patiënten met hart-, vaat- en longziekten. Een oudere of chronische zieke is kwetsbaarder voor hitte doordat organen minder goed werken, de dorstprikkel is afgenomen en de zweetproductie afneemt.

Wat te doen bij 50 graden? ›

Tips bij aanhoudende warmte
 1. Houd het huis binnen koel.
 2. Gebruik een zonnescherm of sluit de gordijnen.
 3. Drink voldoende (geen alcohol)
 4. Houd jezelf koel met water en wind.
 5. Blijf uit de zon en bescherm de huid.
 6. Vermijd inspanning.
 7. Let op jezelf en een ander.
Jun 26, 2020

Wat is het hitteprotocol? ›

Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C. Op de website Rijkswaterstaat strooit is live te zien hoe hoog de wegdektemperatuur is.

Wat te doen tegen warmte in de nacht? ›

We geven je tips om het koel te houden.
 1. > Zet, als het even kan, twee ramen tegen elkaar open. ...
 2. > Zet een mooie plantenspuit op je nachtkastje. ...
 3. > Droog je natte was voor de verandering een keer binnen. ...
 4. > Probeer koken te vermijden. ...
 5. > Zet een koud teiltje naast je bed. ...
 6. > Steek je voeten uit. ...
 7. > Draag een katoenen pyjama.
Jun 17, 2022

Wat zijn de symptomen van oververhitting? ›

Verschijnselen oververhitting

Misselijkheid. Zwak en duizelig zijn. Concentratieverlies. Spierkrampen over je hele lichaam.

Kun je koorts krijgen door warm weer? ›

Maar als het heet is kan een verhoogde lichaamstemperatuur ook komen door oververhitting. Je kunt achterhalen of er sprake is van oververhitting of koorts door minstens 30 minuten in een koele ruimte te rusten. Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting.

Welke klachten bij warmte? ›

Bij oververhitting en uitdroging komen er klachten bij als: spierkramp, misselijkheid, braken, uitputting, extreme moeheid en slapte, verwardheid, flauw vallen en soms zelfs bewusteloos raken.

Welke symptomen kunnen wijzen op warmtestuwing? ›

Hierbij treden drie verschijnselen op: een lichaamstemperatuur hoger dan 41°C, bewustzijnsstoornissen en de afwezigheid van zweet. Iemand met deze klachten heeft direct medische zorg nodig.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 17/12/2023

Views: 5891

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.